Johannes Kramer voorgedragen als burgemeester Noardeast-Fryslân

Johannes Kramer (52) uit Sibrandabuorren wordt waarschijnlijk de nieuwe burgemeester van Noardeast-Fryslân. De gemeenteraad heeft woensdagavond de voordracht van de vertrouwenscommissie overgenomen.

"Tige wiis mei, in boppeslach"

 (Johannes Kramer)

Vertrouwenscommissie
Kramer is nu nog gedeputeerde voor de FNP bij de Provincie Fryslân. Hij wordt door de vertrouwenscommissie gezien als de beste kandidaat om tijdelijk burgemeester Hayo Apotheker op te volgen. Noardeast-Fryslân krijgt met Kramer na de herindeling weer een kroonbenoemde burgemeester. De minister moet nu nog het definitieve besluit nemen, dat is meestal een formaliteit.

Energie en ambitie
Kramer was eerder jurist bij Friese gemeenten, griffier en gemeentesecretaris in Menaldumadeel, 8 jaar fractievoorzitter van de FNP-Statenfractie en 8 jaar gedeputeerde. Hij is opgetogen over de voordracht van Noardeast-Fryslân: 'Het is een prachtige en krachtige plattelandsgemeente met energie en ambitie. Om hier als burgemeester een rol in te mogen spelen, is voor mij een buitenkans.' Kramer is al zeer goed bekend met 'Noordoost' omdat hij jarenlang gebiedsgedeputeerde voor de regio was.

FNP-burgemeester
Na Theunis Piersma (Wonseradeel) en Gerben Gerbrandy (Achtkarspelen) wordt Johannes Kramer de derde FNP-burgemeester in Fryslân. De installatie is volgens de gemeente waarschijnlijk op 6 januari 2020. De partij is in beraad over de opvolging van gedeputeerde Kramer voor de FNP.