Thema avond 'Toekomst van de zorg'

Aanvrager FNP
Onderzoeksaanvraag Hoe gaan we handig met het geld om en hoe tillen we de zorg naar een hoger peil. Dit is ambitieus en onmogelijk als je geen richting hebt. Daarom geven wij als FNP graag, met deze thema-avond en uw inbreng in de discussie, de aanzet tot een visie op de Toekomst van de Zorg in Zuidwest Friesland

Verslag

Ruim 270 belangstellenden bij FNP Tema-avond over de toekomst van de Zorg

Maandag 29 februari zat de grote zaal van De Groene Weide tjokvol bij de thema-avond 'De toekomst van de zorg' met als gastspreker Buurtzorg oprichter Jos de Blok. Belangstellenden kwamen voornamelijk uit de zorgsector; maar ook uit de lokale en provinciale politiek en het bedrijfsleven.

FNP raadslid Douwe Blom verzorgde de aftrap: 'De vraag is nu hoe gaan we handig met het geld om en hoe tillen we de zorg naareen hoger peil. Dit is ambitieus en onmogelijk als je geen richting hebt. Daarom geven wij als FNP graag, met deze thema-avond en uw inbreng in de discussie, de aanzet tot een visie op de Toekomst van de Zorg in Zuidwest Friesland'.

FNP Sudwest-Fryslän organiseert traditioneel ieder jaar een thema-avond. We kiezen dan zeer bewust voor een actueel onderwerp en zoeken daar een spreker met een uitgesproken mening bij. Op die manier altijd een gezonde interactie en discussie met de gasten in de zaal. Dat is zeker ook ditmaal goed geslaagd. De FNP had Jos de Blok al in oktober 2015 bereid gevonden om te komen spreken. Zijn visie 'menselijkheid boven bureaucratie' spreekt veel mensen uit de zorg, maar ook uit het bedrijfsleven, aan. Buurtzorg is gestart in 2006 en inmiddels uitgegroeid tot een thuiszorgorganisatie met meer dan 650 teams en 8000 medewerkers.

Jos de Blok prikkelde de zaal vooral met zijn visie op hoe de zorg anders georganiseerd kan worden . Zijn bedrijf Buurtzorg werkt zeer succesvol met zelfsturende teams "minder management, meer zorg" en is inmiddels ook in buitenland actief. De Blok durft het aan om een nieuwe zorgverzekeraar op te richten en is serieus overnamekandidaat voor de failliete TSN Thuiszorg (7500 medewerkers). Sommige mensen vragen zich af "hoe kan dat, is dit een duurzaam beleid?"

De aanwezigen kregen de gelegenheid om te reageren en vragen te stellen . Daar is volop gebruik van gemaakt. Er waren veel vragen over zijn minder management visie, tot en met de vraag 'wat gebeurd er als Jos de Blok er niet meer is'. Een van zijn aanwezige medewerkers van Buurtzorg mocht het antwoord geven: 'we zullen hem missen, maar onze teams werken op dezelfde voet zelfstandig verder'.

Nog dezelfde avond is er een vervolgafspraak met Jos de Blok gemaakt om met bestuurders uit de zorg en de overheid verder te praten over de toekomst van de zorg"

Artikel van journalist Hans Willems
(Leeuwarder Courant)