Boek Laurens van Voorst in opdracht
Onafhankelijke SenaatsFractie

‘De democratie van de straat’, essay over autonome wijken

In het boekje ‘De democratie van de straat’ zet auteur Laurens van Voorst uiteen hoe burgers in straten, buurten, wijken en dorpen met steun van de overheid meer zeggenschap en verantwoordelijkheid kunnen krijgen. Het essay over lokalisme is geschreven in opdracht van het Wetenschappelijk Bureau van de Onafhankelijke SenaatsFractie (OSF).

Voorzitter Durk Stoker van de OSF: “De boodschap van het essay past uitstekend bij de kernwaarden van de OSF. We staan voor kleinschaligheid en menselijke maat en ‘De democratie van de straat’ beschrijft hoe dit met lokalisme wordt verwezenlijkt”. Lokalisme is het streven om burgers in hun eigen buurt het heft in eigen hand te laten nemen.

“In onze optiek zijn politiek en overheid er om burgers te dienen en ook daar geeft het boekje invulling aan”, aldus Stoker. “De overheid dient lokalisme te stimuleren, ondersteunen en de inbreng en bescherming van alle betrokkenen te waarborgen”.

Voorzitter John van Gorp van het Wetenschappelijk Bureau stelt dat het essay lokale politieke partijen kan inspireren om positie in te nemen in de discussie over vernieuwing van de lokale democratie. “Om die reden verschijnt dit document nog voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018”, aldus Van Gorp.

Over de auteur
Auteur Laurens van Voorst (1960) verdiept zich al enkele jaren in de wereld van burger- en overheidsparticipatie en burgerbetrokkenheid. Hij deed ook ervaring op als gemeenteraadslid. Van Voorst is fractievoorzitter van een lokale politieke partij in Meierijstad. Verder treedt hij op uitnodiging op met een voorstelling over burgerparticipatie, ‘Ik zet jou in mijn kracht’.

‘De democratie van de straat’ is in een beperkte oplage verschenen en wordt verspreid door de bij de OSF aangesloten Provinciale partijen. Voor meer informatie hierover kunt u een mail sturen naar info@osf.nl of bezoek onze site www.osf.nl.

Locomotie Aboneer je nu!

Blijf ook op de hoogte van de ontwikkelingen van de onafhankelijke politiek.
Abonneer je nu en ontvang Locomotie levenslang gratis in de bus.