Stemming anti-terrorisme

Senator Hendrik ten Hoeve heeft namens de OSF gestemd over de onderstaande wetsvoorstellen.

  1. Van rechtswege laten vervallen van paspoort van personen met een uitreisbod. Voor gestemd, het ene hangt logisch samen met het andere.

  2. Opleggen van bestuurlijke vrijheid beperkende maatregelen aan personen die een gevaar vormen voor de nationale veiligheid (vergelijkbaar met maatregelen tegen voetbalhooligans).
    Voor gestemd, ook al is nog geen strafrechtelijke vervolging mogelijk, als er sterke aanwijzingen zijn voor risico op terrorisme moet iemand in de gaten gehouden kunnen worden, achteraf kan de rechter dat toetsen.


  3. Intrekken van Nederlanderschap van personen buiten Nederland die terroristische akties hebben gepleegd of aangesloten zijn bij een tegen het westen gerichte terroristische organisatie. Tegen gestemd. Staatsburgerschap is een persoonlijk bezit dat eigenlijk alleen zou mogen vervallen als iemand zelf vindt dat hij geen binding meer heeft met de betreffende staat. Afnemen zonder voorafgaande toetsing door de rechter is dan echt een stap te ver. Bovendien is de Nederlandse staat veranderlijk voor haar staatsburgers, onder omstandigheden ter bescherming, maar ook onder omstandigheden ter vervolging en berechting. Iemand die buiten het land is niet meer toelaten betekent ook andere landen opschepen met de lasten, inclusief de noodzakelijke vervolging en berechting.

Uiteindelijk zijn de drie voorstellen door de Eerste Kamer aangenomen.

Locomotie Aboneer je nu!

Blijf ook op de hoogte van de ontwikkelingen van de onafhankelijke politiek.
Abonneer je nu en ontvang Locomotie levenslang gratis in de bus.