FNP: Grondgebonden en biologische boeren niet de dupe van nieuwe fosfaatregels

Het nieuwe stelsel van fosfaatregels per 1 januari 2017 mag beslist niet ten koste gaan van de grondgebonden en biologische boeren, zo stelt de FNP. Een boer die zijn mest op eigen grond kan verwerken en de lokale en regionale kringloop van fosfaat en andere stoffen sluitend kan krijgen moet evengoed beloond worden.

Woordvoerder Wopke Veenstra van de FNP verbaast zich over de nieuwe regels die het Rijk wil opleggen. ‘Het is niet goed dat grote bedrijven die fors geïnvesteerd hebben in extra vee en stallen maar niet genoeg eigen land hebben nu met de mest door de hele provincie en zelfs door het hele land mogen slepen. Zij krijgen in feite een voorsprong op de landbouwers die op een veel meer duurzame manier met grond en fosfaat omgaan.’

Bij het debat in de Tweede Kamer in april kon staatssecretaris Van Dam niet uitsluiten dat grondgebonden en biologische boeren toch de dupe worden van de nieuwe regels. De zogenaamde generieke kortingen en de exacte ruimte zou in juni bekend worden gemaakt. De Tweede Kamer kan daar nog ingrijpen. Veenstra rekent dan ook op de steun van verschillende partijen die ‘grondgebonden’ en biologisch boeren een warm hart toedragen.

Locomotie Aboneer je nu!

Blijf ook op de hoogte van de ontwikkelingen van de onafhankelijke politiek.
Abonneer je nu en ontvang Locomotie levenslang gratis in de bus.