FNP: lagere pachtprijzen bij duurzaam bodembeheer

Een stimulans geven voor duurzaam bodembeheer. Dat wil statenlid Wopke Veenstra van de FNP bereiken met schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten. Kan de Provincie een lagere pachtprijs in rekening brengen voor boeren die de bodem minder zwaar bewerken?

Wopke Veenstra, FNP woordvoerder Landbouw
Reactie? Mail w.veenstra@fryslan.frlDe FNP pleit al lang voor meer biologische landbouw. Recente vragen in de Tweede Kamer over teruglopenende bodemvruchtbaarheid in Flevoland zijn aanleiding om naar de situatie in Fryslân te vragen. Wopke Veenstra: ‘Langjarige monoculturen, zware machines die met diepploegen de bodemstructuur aantasten, mestinjectie en teveel chemische middelen liggen als oorzaak onder de teruglopende bodemvruchtbaarheid.'

Veenstra wil weten of het ook in Fryslân mogelijk is om binnen het provinciale beleid een stimulans te geven aan duurzaam bodembeheer. Op dezelfde wijze als met de pachtcontracten van Domeinen in Flevoland. Het zou dan ook mogelijk moeten zijn om een lagere pachtprijs te rekenen voor provinciale zogenaamde BBL-grond. De voorwaarde is dan dat de pachter biologische landbouw toepast met wisselcultuur van diverse gewassen, minder zware bodembewerking, natuurlijke mest en regionale kringloop.

Bijlagen:
FNP skriftlike fragen legere pachtprizen by duorsum boaiembehear
Antwurd op FNP fragen pachtprizen duorsum boaiembeheer

Locomotie Aboneer je nu!

Blijf ook op de hoogte van de ontwikkelingen van de onafhankelijke politiek.
Abonneer je nu en ontvang Locomotie levenslang gratis in de bus.