Raad Tynaarlo heeft geen boodschap aan samenwerken en inspraak voor haar inwoners

Soms is het even slikken. Maanden van voorbereiding. Waarvoor?
Zowel de inwoners als de raad zelf, de maximale mogelijkheid te verschaffen voor inspraak en zo de inwoners te kunnen betrekken bij grote ingrijpende beslissingen in onze gemeente. Niet uniek overigens. 60 gemeenten waren Tynaarlo al voor gegaan.

Het invoeren van een referendumverordening. Maar voor enkele fracties was dat lastig, zo is gebleken. Één keer in de 4 jaar inspraak is genoeg. Jammer, op het moment dat de raad in meerderheid de referendumverordening wilde afschieten, heeft de fractie van Leefbaar Tynaarlo haar verordening ingetrokken. Te waardevol om een goed stuk in de prullenbak te laten verdwijnen. De verordening blijft nu op de plank liggen. Wachten op betere tijden.

Dat telt ook voor de samenwerking tussen Haren en Tynaarlo. Een motie die het college samen met het college van Haren opdracht moest geven op korte termijn te gaan onderzoeken waar invulling kan worden gegeven aan nauwere bestuurlijke en ambtelijke samenwerking op welk terrein dan ook, ter versterking van beide gemeenten en de beide raden daarbij nauw te betrekken, werd massaal afgestemd. Ook hier weer het korte termijn denken van verschillende fracties.

Juist de invulling van het landelijke gebied dat verder strekt dan onze gemeente en provincie grenzen, vraagt samenwerking. Dit ook in de geest van de herziende regiovisie. Ook de structuurvisie, deze samen met Haren op te zetten is een voorbeeld waar beide gemeenten op langer termijn plezier aan hadden kunnen hebben.

Neen, de kerstgedachte was niet aanwezig in de laatste raadsvergadering van dit jaar. Een domper voor die genen die de blik verder hebben staan, dan vandaag.

Casper Kloos
Gemeenteraadslid en fractievoorzitter Leefbaar Tynaarlo
Voorzitter Drents Belang/Drenthe Lokaal/Betaalbaar Water
Secretaris Huurdersplatform Noord Drenthe

Lees/download de motie "Samenwerking met Haren"


Locomotie Aboneer je nu!

Blijf ook op de hoogte van de ontwikkelingen van de onafhankelijke politiek.
Abonneer je nu en ontvang Locomotie levenslang gratis in de bus.