OSF wil op eigen kracht senaatszetel

LEEUWARDEN De Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) denkt dit jaar bij de verkiezingen voor de senaat op eigen kracht weer een zetel te kunnen halen.

De partij heeft er de afgelopen periode hard aan gewerkt om het draagvlak onder de OSF te verbreden, zegt voorzitter Jabik van der Bij. In vier provincies zijn nieuwe regionale partijen opgericht: Drenthe, Flevoland, Gelderland en Noord-Brabant.

De zetels die deze partijen hopen te veroveren bij de provinciale verkiezingen, op 18 maart, leggen twee maanden later gewicht in de schaal bij de verkiezingen van de Eerste Kamer. De senaat wordt immers niet rechtstreeks gekozen door de kiesgerechtigde burgers, maar indirect door alle leden van de twaalf provinciale staten.

"Op Oerisel nei binne der no yn alle provinsjes regionale partijen", zegt Van der Bij. Dat vergroot de kansen op een eigen senaatszetel voor de OSF. In 2011 lukte dat deze partij niet. Toen bracht samenwerking met 50PLUS uitkomst. Van der Bij rekent er ook op dat Henk ten Hoeve uit Stiens opnieuw lijsttrekker wordt van de OSF. Van 2003 tot 2011 was hij al lid vàn de Eerste Kamer. "Hy hat him kandidaat steld." Zeker is de kandidatuur van de Fries nog niet. Pas na 18 maart komt er een conceptkandidatenlijst. Dan pas zal blijken over welke lijsttrekker de verschillende regionale partijen het eens kunnen worden. Daarbij speelt ook de grootte van die partijen een rol.

 

Bron: Leeuwarder Courant - 5 januari 2015

Locomotie

Blijf ook op de hoogte van de ontwikkelingen van de onafhankelijke politiek.
Abonneer je nu en ontvang Locomotie levenslang gratis in de bus. >

Locomotie Aboneer je nu!

Blijf ook op de hoogte van de ontwikkelingen van de onafhankelijke politiek.
Abonneer je nu en ontvang Locomotie levenslang gratis in de bus.