Groot schadefonds gefinancierd
door de NAM

De nieuwe schadecompensatieregeling voor schade door aardbevingen is te danken aan de massale protesten van burgers, de Groninger Bodem Beweging en de opstelling van burgermeester Albert Roodenboog van de gemeente Loppersum.

Vooral in het verleden heeft het nog al eens ontbroken aan kritische geluiden over de aardgaswinning van vooral bestuurders in het Noorden. Over het algemeen zijn burgers laconiek over de aardgaswinning, zonder te weten wat de ernstige gevolgen kunnen zijn. Ook de waterschappen onderschatten nog steeds de extra kosten voor de bouw van gemalen als gevolg van aardgaswinning. De NAM geeft geen enkele garantie dat aardbevingen, met een kracht van meer dan 3 op de schaal van Richter, kunnen worden voorkomen in de toekomst. Ook de gevolgen van bodemdaling als gevolg van aardgaswinning zijn niet in te schatten. De vraag is daarom ook wat er moet gebeuren als de NAM niet meer bestaat?

De compensatieregeling is een begin, maar de volgende stap is de oprichting van een groot schadefonds gefinancierd door de NAM en beheerd door een onafhankelijke stichting die tot in lengte van dagen garant staat voor schadecompensatie voor huizenbezitters, landbouwers en waterschappen.

Geert Staats,
Politiek voorman van de Partij voor het Noorden
050-404 20 38

Leendert van der Laan,
Persvoorlichter van de Partij voor het Noorden
050-360 49 96 of 06-401 85 410

Locomotie Aboneer je nu!

Blijf ook op de hoogte van de ontwikkelingen van de onafhankelijke politiek.
Abonneer je nu en ontvang Locomotie levenslang gratis in de bus.